Mince Pie, Tartelette de noël

Noël arrive à grands pas, et vous ne savez pas quoi faire comme dessert, un repas de noël chez les anglais ça vous dit ?

Découvrez un dessert anglais facile, un dessert anglais typique qui est proposé à chaque traditionnel noël en Angleterre.

Apprendre l’anglais en cuisinant et préparer noël sans stress, c’est possible avec les mince pies; la spécialité du noël anglais.

Vous trouverez ci-dessous, une recette facile à réaliser, avec du vocabulaire anglais et un document audio anglais à écouter pour faire travailler sa compréhension orale de la langue anglaise.

C’est à vous de jouer, 


Joyeux Noël et Bon Appétit !


Mince pie – Tartelette aux fruits secs

Traditional Christmas mince pie recipe

Christmas wouldn’t be Christmas without mince pies. 


What are mince pies I hear you say? 


Mince pies are small tarts which are traditionally eaten at Christmas in Britain. They were originally made with meat but nowadays they are made with sweet mincemeat; a mixture of dried fruits, sugar, spices and brandy.


Here is a simple recipe for Mince Pies.


Mince pie ingredients, you will need :

  • 5oz (140g) cold margarine 
  • 8oz (225g) plain flour 
  • 2oz (50g) ground almonds
  • 2oz (50g) golden caster sugar
  • 1 orange, zest only
  • pinch of salt
  • 1 egg yolk
  • 1-2 tsp cold water
  • 10oz (280g) good quality mincemeat
  • 1 egg, beaten 
  • icing sugar for dusting

Preparation method :

1. Preheat oven to 200°C/400F/Gas 6.
2. Rub the butter into the flour and add the almonds, caster sugar, orange rind and salt until the mixture is a bit crumbly. 
3. Combine mixture with the egg yolk and 1-2 teaspoons of water until it forms soft dough, then put it into a plastic bag and chill for 20 – 30 minutes. 
4. Roll out the pastry to a thickness of 2-3mm (0.1in) and cut out about 18 rounds measuring 7.5cm (3in) with a pastry cutter.
5. Place in lightly greased patty tins and spoon the mincemeat evenly into the pies.
6. Re-roll the leftover pastry and cut out round lids, stars or other festive shapes to fit on top of the mincemeat.
7. Lightly brush the pastry tops with the beaten egg and bake in the oven for 12 – 15 minutes until golden.
8. Remove from oven and leave for a few minutes before removing from tins and cooling on a wire rack. 
9. Dust with icing sugar.

Pour écouter de l’anglais, télécharger le son anglais prononciation de la recette-recipe en cliquant ici: recette audio.


Have a Merry Christmas !

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